Aspergesalade met gerookte paling
Broccolicrèmesoep met paling en amandelen
Broodje paling speciaal
Gerookte paling-courgettesoep
Gerookte palingsalade met pasta en asperges
Heerlijke vissandwiches
Paling in 't Groen
Palingsalade met citroendressing
Palingsandwich met mierikswortelcrème
Provencaalse stoofaal
Tropische palingcocktail

Snoekbaars Recepten

Verse paling haalt U natuurlijk bij:
Palingkwekerij Jongschaap
Heeft U toevallig nog een lekker paling-recept liggen?
en mag dat hier bij geplaatst worden!

Email het mij dan even,

annekejongschaap@online.nl

emailrecept naar Anneke.





















Aspergesalade met gerookte paling


voorgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: meer dan 35 minuten
363 kCal / 1522 kj p.p.

200 g gerookte palingfilet
600 g asperges
zout
100 g groene lintmacaroni
1/2 komkommer
100 g gemengde sla
gehakte peterselie
sap van 1 citroen
1 eetlepel pittige mosterd
peper 4 eetlepels olie

De asperges schillen,
in stukken van ca. vier centimeter snijden
en in water met wat zout gaar koken.
De aspergestukjes met de schuimspaan
uit de pan nemen en af laten koelen.
Het kookvocht met wat water aanvullen,
aan de kook brengen en de lintmacaroni
hierin beetgaar laten worden.
De macaroni in een vergiet storten
en met koud water afspoelen.
De komkommer wassen, in de lengte doorsnijden
en de zaadlijsten met een lepel verwijderen.
Het vruchtvlees in stukjes snijden.
De slabladeren wassen, drogen,
eventueel in kleinere stukken verdelen
en een deel hiervan op een schaal leggen.
De lintmacaroni mengen met de aspergestukjes,
de komkommer en de resterende slabladeren.
Een sausje kloppen van ruim peterselie,
citroensap, mosterd, zout en versgemalen peper.
Hier goed kloppend de olie bijschenken.
De macaronisalade met de dressing mengen
en het geheel een half uur in laten trekken.
De salade op het bedje van sla scheppen
en het geheel garneren met de in stukken
gesneden palingfilet en een toefje peterselie.

TOP





















Broccolicrèmesoep met paling en amandelen


voorgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 20 tot 35 minuten
326 kCal / 1367 kj p.p.

200 gram gerookte palingfilet
2 eetlepels geschaafde amandelen
350 gram broccoli
2 kleine aardappels
6 dl visbouillon (van tablet)
2 dl witte wijn
1/8 l slagroom
peper
1 eetlepel versgehakte peterselie
1 citroen

Rooster de amandelen in een droge koekenpan
goudbruin en zet ze terzijde.
Verdeel de broccoli in roosjes en de stronk in plakjes.
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes.
Kook de broccoli en de aardappels 10 minuten in de visbouillon.
Voeg de wijn, de slagroom en peper toe.
Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Snijd de paling is smalle reepjes.
Roer ze met de peterselie door de soep. Warm de soep zachtjes door.
Serveer de soep met daarin een plakje citroen en bestrooid
met geroosterde amandelen.
Serveer er boerenbruinbrood bij met citroenboter;
boter gemengd met citroenrasp, peper en knoflook

TOP





















Broodje paling speciaal


lunchgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
168 kCal / 704 kj p.p.

100 g gerookte palingfilet
2 tomaatjes
4 witte puntjes of pistoletjes
2 eetlepels magere yoghurt
2 eetlepels fijngehakte dille
4 blaadjes sla

Snijd de tomaatjes in dunne plakjes.
Snijd de broodjes open, besmeer ze met de yoghurt
en strooi de dille erover.
Beleg de broodjes met de blaadjes sla,
de plakjes tomaat en de palingfilet.

TOP





















Gerookte paling-courgettesoep


voorgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
175 kCal / 734 kj p.p.

100 g gerookte paling filet
1 ui
2 eetlepels slaolie
3/4 l visbouillon (tablet)
1 eetlepel azijn
zout, peper
1/2 dl slagroom
1 eetlepel fijngeknipte bieslook

Hak de ui fijn.
Snijd de courgettes klein.
Verhit de olie in een grote soeppan
en bak de fijngehakte ui op een laag vuur in ca. 3 minuten glazig.
Voeg de courgette en de bouillon toe
en breng het vocht op een hoog vuur aan de kook.
Zet dan het vuur laag en laat de soep 10 minuten koken.
Pureer de soep in een foodprocessor,
mengbeker of met de roerzeef of staafmixer.
Breng de soep aan de kook en laat hem nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
Zeef de soep.
Voeg de azijn toe. Breng de soep op smaak met een snufje zout
en een snufje peper.
Snijd de paling in kleine stukjes.
Leg de stukjes paling op 4 soepborden, giet de room erbij.
Schep de soep erop en strooi het bieslook erover.
Geef er soepstengels bij!

TOP





















Gerookte palingsalade met pasta en asperges


hoofdgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: meer dan 35 minuten
497 kCal / 2084 kj p.p.

200 gram gerookte paling
250 gram pasta
1 l visbouillon (van tablet)
1 eetlepel olijfolie

2 vleestomaten
3 lente-uitjes
200 gram diepvries doperwtjes
200 gram witte asperges (pot)
1 kleine appel
1 bekertje (125 ml) zure room
1 ½ dl yoghurt
1 eetlepel citroensap
peper en zout
1 eetlepel gehakte dille + enkele takjes voor de garnering

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
in de visbouillon waaraan olijfolie is toegevoegd.
Giet de pasta af en spoel deze na met koud water.
Leg de vleestomaten enkele tellen in kokend water,
ontvel ze en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Hak de lente-uitjes fijn en snijd het loof in smalle ringetjes.
Kook de doperwtjes gaar in 5-7 minuten en giet ze af.
Snijd de uitgelekte asperges in stukjes. Rasp de appel grof.
Verdeel de paling in reepjes.
Meng voor de dressing de zure room met de yoghurt,
citroensap, peper, zout en dille.
Schep alle ingrediënten luchtig door
de pasta en garneer het gerecht met takjes dille.

TOP





















Heerlijke vissandwiches


lunchgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 20 tot 35 minuten

2 palingfilets
1 plakje gerookte zalm
1 gefileerde haring
50 g gepelde garnalen
1 bosje lente-uitjes
4 witte en 4 bruine boterhammen
4 eetlepels mayonaise
4 eetlepels verse roomkaas
8 blaadjes sla
1 eetlepel fijngehakte dille

Hak de lente-uitjes fijn.
Besmeer de witte boterhammen met verse roomkaas
en de bruine boterhammen met mayonaise.
Beleg 2 witte en 2 bruine boterhammen met sla.
Beleg 1 met sla belegde witte boterham met zalm
en de andere met haring. Strooi er wat van de lente-uitjes en dille over.
Leg op elk een besmeerde witte boterham.
Snijd de sandwiches diagonaal in vieren.
Beleg 1 met sla belegde bruine boterham met garnalen
en de andere met paling.
Strooi de rest van de lente-uitjes en dille erover.
Leg op elk een besmeerde bruine boterham.
Snijd de sandwiches diagonaal in vieren
en leg van elke soort een driehoekje op 4 borden.

TOP





















Paling in 't Groen


hoofdgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
760 kCal / 3188 kj p.p.

1 kilo schoongemaakte stoofaal
50 g verse peterselie
50 g verse kervel
50 g verse zuring
25 g verse dragon
4 blaadjes verse salie
½ theelepel tijm
50 g boter
1 laurierblad
zout, peper
½ liter witte wijn
allesbinder
2 eierdooiers
sap van ½ citroen

Snijd de stoofaal in stukjes van ca. 5 cm.
Was de verse kruiden, droog ze en verwijder de dikke stelen.
Hak de kruiden fijn. Smelt in een diepe pan de boter,
zonder dat hij bruin wordt. Voeg de kruiden,
een snufje zout en een snufje peper toe
en laat de kruiden in 1 minuut in de hete boter slinken.
Roer de stukjes paling erdoor. Voeg vervolgens de wijn toe,
breng het geheel aan de kook en laat de paling
(zonder deksel op de pan) in ca. 10 minuten zachtjes gaar worden.
Schep de stukjes paling uit het vocht in een diepe schaal.
Voeg aan het vocht zoveel allesbinder toe dat de saus licht gebonden is.
Roer de eierdooiers los en meng ze met een beetje van de warme saus.
Voeg het mengsel al roerend aan de rest van de saus toe.
De saus mag niet meer koken!
Breng de saus op smaak met een beetje citroensap
en eventueel nog een snufje zout en peper.
Schep de saus over de stukjes paling.
Paling in 't groen kan zowel warm als koud geserveerd worden.

TOP






















Palingsalade met citroendressing


voorgerecht of lunchgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
165 kCal / 692 kj p.p.

150 g gerookte palingfilet
1 bosje radijs
1 zakje (200 g) gemengde salade
2 eetlepels citroensap
1 theelepel suiker
2 eetlepels slaolie
4 eetlepels magere yoghurt
½ theelepel kerriepoeder
zout, peper
2 eetlepels grofgehakte peterselie

Snijd de palingfilet in stukjes van ca. ½ cm.
Maak de radijsjes schoon en snijd ze in vieren.
Hussel de sla met de stukjes paling en de radijs.
Verdeel de salade over vier bordjes.
Meng het citroensap met de suiker, de slaolie, de yoghurt,
het kerriepoeder, een snufje zout en een snufje peper.
Schep de citroendressing over de salade en strooi de peterselie erover.
Lekker met warme toast!

TOP






















Palingsandwich met mierikswortelcrème


lunchgerecht voor 1 persoon
bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
526 kCal / 2206 kj p.p.

1 gerookte palingfilet
2 sneetjes casinobrood
2 eetlepels crème fraîche
1 theelepel mierikswortel (potje)
versgemalen peper
rucola of veldsla
kerstomaatje
takje dille

Rooster de sneetjes brood.
Meng de crème fraîche met de mierikswortel
en versgemalen peper en besmeer het brood ermee.
Hak de rucola of veldsla iets fijner en leg deze op de mierikswortelcrème.
Verdeel de palingfilet in mootjes en verdeel deze over de sla.
Steek het kerstomaatje en een takje dille aan
een cocktailprikker en steek daarmee de sandwich vast.
Tip: vervang de witte broodsoort eens door een grove bruine broodsoort.

TOP






















Provencaalse stoofaal


hoofdgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 20 tot 35 minuten
605 kCal / 2537 kj p.p.

1 kg schoongemaakte stoofaal
2 eetlepels citroensap
peper en zout
2 uien
4 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
4 vleestomaten
2 ½ dl droge witte wijn
4 ansjovisfilets
2 theelepels gedroogde tijm
2 eetlepels versgehakte peterselie

Snijd de stoofaal in stukjes van 5 cm.
Besprenkel ze met citroensap en bestrooi ze met peper en zout.
Pel de uien en snipper ze.
Verhit de olijfolie en fruit hierin de ui en de geperste teentjes knoflook.
Voeg de stukjes paling toe en bak deze 3 minuten mee.
Leg de tomaten enkele tellen in kokend water,
ontvel ze en snijd ze in parten.
Voeg ze met de wijn en de fijngesneden ansjovisfilets bij de stoofaal.
Laat de paling zonder deksel op de pan 10-15 minuten zachtjes stoven.
Serveer het gerecht met bruinbrood en olijfboter
(boter met gehakte olijven en citroensap).

TOP





















Tropische palingcocktail


voorgerecht voor 4 personen
bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
250 kCal / 1048 kj p.p.

200 g gerookte palingfilet
½ kropje sla
4 schijven ananas
2 sinaasappels
1 theelepel kerriepoeder
1 eetlepel gembersiroop
4 eetlepels zure room
1 eetlepel yogonaise
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
4 toefjes peterselie

Snijd de palingfilet in zeer smalle reepjes van ca. 7 cm lengte.
Was en droog de sla en snijd de blaadjes in zeer smalle reepjes.
Halveer twee ananasschijven en snijd de andere in stukjes.
Schil 1 sinaasappel, verdeel hem in partjes en snijd de partjes doormidden.
Snijd van de andere sinaasappel 4 dunne plakjes
en pers de rest van de sinaasappel uiLeg de sla onder in 4 cocktailglazen.
Verdeel de reepjes paling,
de stukjes ananas en de halve partjes sinaasappel over de sla.
Schep de saus erop. Garneer de cocktails met de fijngeknipte bieslook,
de halve ananasschijven, de plakjes sinaasappel en de toefjes peterselie.

TOP